Bij veel organisaties vinden jaarlijks verschillende werkzaamheden op het dak plaats. Dat moet veilig gebeuren. Vanuit de wetgeving moeten bedrijven daarom maatregelen nemen om veilig op hoogte te kunnen werken. Een veelgehoorde vraag daarbij is: vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?
Valbeveiliging en wetgeving
Al vanaf een hoogte van 2,5 meter is valbeveiliging verplicht vanuit de wetgeving. Zowel de werkgever die werkzaamheden door medewerkers laat uitvoeren, als de gebouweigenaar die werkzaamheden uitbesteedt, zijn wettelijk verplicht om de veiligheid te waarborgen. Toch gebeuren er jaarlijks helaas nog altijd veel ongevallen door werkzaamheden op hoogte. Vooral valongelukken komen regelmatig voor. Denk hierbij aan ongelukken van stijgers, ladders, daken of vanaf een bordes of stilstaand voertuig, zoals een hoogwerker.
Verplichte valbeveiliging bij werken op hoogte
Van scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen tot bedrijfspanden en overheidsinstellingen: bij veel organisaties wordt het dak regelmatig betreden voor werkzaamheden. Veelvoorkomende werkzaamheden op hoogte zijn:
- Reparaties aan dakbedekking;
- Onderhoud aan hemelwaterafvoeren;
- Installatie van bliksembeveiliging;
- Installatiewerkzaamheden aan luchtbehandelingssystemen;
- Monteren van zonnepalen.
Voor al deze werkzaamheden op hoogte is valbeveiliging vanaf 2,5 meter vanuit de wetgeving verplicht. Toch worden de risico’s bij het werken op hoogte nog vaak onderschat. Dit komt veelal door een gebrek aan kennis over de actuele wetten en regels. Ook wordt valbeveiliging regelmatig verkeerd gebruikt of er wordt door tijdsdruk of kostenbesparingen onjuist gehandeld. Iedere situatie is bovendien anders. Het is daarom verstandig om uw veiligheidsmaatregelen samen met een specialist onder de loep te nemen. Hij kan uw gebouwen en daken inspecteren om de risico’s in kaart te brengen en u adviseren over het nemen van passende maatregelen.
Advies bij werken op hoogte
WorkSafe Nederland is onafhankelijk specialist in werken op hoogte. Wij zetten onze kennis en ervaring graag in om gebouweigenaren, werkgevers en werknemers te helpen met veilig werken op hoogte. Dit begint vaak met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), waaruit een RI&E Plan van Aanpak volgt. Ook adviseren wij over valbeveiliging en wetgeving, keuren wij valbeveiliging en voeren wij jaarlijkse inspecties uit.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Tip: Volg ons ook op LinkedIn en blijf op de hoogte!