Wanneer jouw bedrijf werkzaamheden op hoogte uitvoert dan is het essentieel om goed na te denken over dakrandbeveiliging. Maar wat is dakrandbeveiliging eigenlijk en waarom is deze manier van valbeveiliging eigenlijk zo belangrijk? In dit artikel leggen wij het je haarfijn uit.
Dakrandbeveiliging is een vorm van collectieve valbeveiliging bij de uitvoering van werkzaamheden op hoogte. In de Arbeidshygiënische strategie (Arbo besluit art. 4.4) staat zelfs dat collectieve valbeveiliging na de bronbeveiliging de belangrijkste maatregel is wanneer er op hoogte wordt gewerkt. Dakrandbeveiliging zorgt voor een continue bescherming op het dak en daarmee kan het ook voor jouw bedrijf een fundamentele beveiligingstoepassing zijn. Maar welke vormen van dakrandbeveiliging moet je kiezen?
Permanente of tijdelijke dakrandbeveiliging
Bij de keuze voor een betrouwbare valbeveiliging bij werken op hoogte kan je kiezen uit een permanente of tijdelijke vorm van dakrandbeveiliging. Voor welke van de twee je ook gaat, deze manier van dakrandbeveiliging wordt altijd gedaan door middel van de installatie van een hekwerk.
Worden er op het specifieke dak met grote regelmaat werkzaamheden uitgevoerd? Dan is een permanente vorm van dakrandbeveiliging de juiste keuze. Deze hekwerken zijn vast verankerd op het dak en bieden een permanente bescherming. Het systeem wordt eenmalig geïnstalleerd en hoeft niet constant opnieuw geplaatst te worden. De permanente hekwerken zijn vaak in verschillende vormen en stijlen verkrijgbaar, zodat de uitstraling van het pand behouden kan blijven.
Ben je juiste op zoek naar een tijdelijke vorm van dakrandbeveiliging? Een vrij opgelegd hekwerk is een systeem voor dakrandbeveiliging dat je eenvoudig op het dak installeert. Het hekwerk is licht van gewicht doordat het van aluminium is gemaakt. Het systeem wordt stevig gemonteerd met speciale blokken met gewicht op de liggers van het hek. Zo blijft dit tijdelijke hekwerk bij weer en wind stabiel op het dak liggen. Het grote voordeel van deze manier van dakrandbeveiliging is dat je niets aan het dak hoeft te bevestigen. Dat zorgt ervoor dat je het hekwerk gemakkelijk verplaatst of verwijdert. Bovendien blijft de uitstraling van het pand hiermee behouden.
Waarom zou ik voor dakrandbeveiliging moeten kiezen?
Volgens de wet is het verplicht om na te denken over collectieve valbeveiliging bij werken op hoogte. Met een deugdelijke dakrandbeveiliging zorg je ervoor dat meerdere personen tegelijkertijd goed worden beschermd tegen valgevaar bij werken op hoogte. Ook bij mensen die tijdelijk op het dak aanwezig zijn of niet gewend zijn aan het werken op hoogte worden gevaarlijke situaties voorkomen. Met goede dakrandbeveiliging is ook hun veiligheid gewaarborgd.
Heb je vragen over dakrandbeveiliging of ben je benieuwd hoe jouw bedrijf met dakrandbeveiliging aan de slag kan? Bij WorkSafe Nederland staan we graag voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.