Wat zijn de eisen voor daktoegang?

eisen daktoegang

Bij het betreden van een dak waar werkzaamheden uitgevoerd moeten worden zijn er verschillende eisen voor daktoegang. Alhoewel er veel informatie te vinden is over veilig werken op hoogten, blijven de eisen daktoegang vaak een beetje onduidelijk. 

Over het algemeen zijn er twee manieren waarop je een dak kan betreden. In dit artikel leggen we je alles uit over hoe je dit op de veiligste manier doet. 

Eisen daktoegang voor ladders en kooiladders

Ten eerste is het mogelijk om een dak te betreden middels een mobiele ladder. Als je daken niet boven een hoogte van 10 meter uitkomen, mag je het dak betreden met een ladder. Er zijn een aantal vereisten waaraan moet worden voldaan bij de plaatsing van de ladder:

  • De ladder moet minstens één meter boven de dakrand uitsteken. Daarnaast moet hij aansluiten op de aanwezige looproute;
  • De ladder moet stabiel worden opgesteld op een vlakke, draagkrachtige ondergrond. Dit kan eventueel worden bereikt met een ladderstopper; 
  • De ladder dient onder een hellingshoek van circa 70 graden te worden geplaatst.

Aanbevelingen voor veiligheid bij het gebruik van ladders

Het is dus toegestaan om daken tot 10 meter met een ladder te betreden. Maar, het wordt toch ten zeerste aangeraden om vanaf 7,5 meter gebruik te maken van een andere vorm van daktoegang. Op deze manier blijft de veiligheid beter gewaarborgd. 

Daarnaast wordt het aangeraden om een permanente voorziening aan te brengen aan de dakrand, gericht op het veilig gebruik van de ladder. De voorziening moet ervoor zorgen dat de ladder niet kan verschuiven. Een voorbeeld hiervan zijn beugels waartussen de ladder kan worden geplaatst.

Kooiladders 

In plaats van een mobiele ladder kan je ook gebruikmaken van een kooiladder. Kooiladders worden meestal gebruikt wanneer er sprake is van een grotere valhoogte. Het toepassen van een kooiladder is meestal pas zinvol bij een hoogteverschil van 3 meter of meer. Dit komt omdat de klimkooi op een bepaalde hoogte moet beginnen, maximaal op 2,5 meter.

Met een kooiladder is het wel toegestaan om meer dan 10 meter te overbruggen. Wanneer dit het geval is moet de kooiladder worden voorzien van rustbordessen. Het verschil tussen de bordessen mag maximaal 6 meter zijn. 

eisen daktoegang

Eisen daktoegang voor toegangsdeuren, luiken en lichtkoepels

Naast het gebruik van ladders kun je ook het dak betreden middels een toegangsdeur, luik of lichtkoepel. Doorgaans gaat de voorkeur uit naar deze vorm van daktoegang. 

Toegangsdeuren

Een toegangsdeur is de makkelijkste optie. Deze bevindt zich vaak naast de technische installaties op het dak. Op deze manier hoeven er geen grote afstanden te worden afgelegd als er onderhoud nodig is aan de installaties. 

Over het algemeen is het verplicht om de deuren op minstens 4 meter van de dakrand te plaatsen. Maar, het kan ook zo zijn dat dit niet mogelijk is. In dat geval moet er aan de onveilige zijde een hekwerk worden geplaatst die een veilige zone van ten minste 4 meter creëert. 

Ook moet de deur kunnen worden vastgezet aan de buitenkant. Zo ben je er van verzekerd dat je niet wordt buitengesloten op hoogte. Als laatste moet er een trapje aanwezig zijn wanneer het hoogteverschil tussen de drempel van de deur en het dak meer dan 50 centimeter is. 

Dakluiken en lichtkoepels

De eisen daktoegang met betrekking tot dakluiken en lichtkoepels zijn net iets anders. Er zijn een aantal dingen waarmee rekening gehouden moet worden:

  • De minimale afmetingen van de koepel of het luik zijn 0,9 meter x 0,9 meter;
  • Een stevige (eventueel permanente) ladder is verplicht om de koepel of het luik veilig te gebruiken;
  • Beide moeten worden aangebracht in een veilige zone op het dak (minimaal 4 meter van de dakrand), maar:
  • wanneer de afstand kleiner is dan 4 meter dien je fysieke afscherming van ten minste 1 meter hoog aan te brengen aan de dakrand, en;
  • wanneer de afstand kleiner is dan 2 meter moet er een permanent hekwerk worden geïnstalleerd.
  • Het moet aansluiten op de bestaande looproutes op het dak; 
  • De koepel of het luik moet kunnen worden vastgezet aan de buitenkant.

Wil je er zeker van zijn dat je aan alle vereiste voldoet om veilig op hoogte te kunnen werken? Neem dan contact op met Worksafe Nederland. Samen kijken we naar wat er nodig is om de situatie op de daken van je bedrijf zo veilig mogelijk te maken. 

Inhoud

Vrijblijvend advies over jouw daksituatie?