Bronaanpak bij werken op hoogte

In de arbeidshygiënische strategie bij werken op hoogte is de bronaanpak het eerste niveau dat onder controle moet zijn bij het wegnemen van valgevaar. Het aanpakken van de bron houdt in dat de risico’s van werken op hoogte bij de oorzaak worden weggenomen.

Hoe werkt de bronaanpak?

Bronaanpak tegen valgevaar wordt vaak als lastig of onmogelijk gezien. Met een goede strategie valt dit echter reuze mee. Het belangrijkste bij de bronaanpak is vooruit denken. Door bij het ontwerp van een gebouw al na te denken over de plaatsing en het onderhoud van een installatie, worden risico’s vaak al voorkomen. Het kan soms bijvoorbeeld logischer zijn om leidingen weg te werken in de vloer in plaats van boven het plafond. Ook kan in de bouwplanning een praktische volgorde worden aangehouden, waarbij installaties eerst op de grond worden afgeregeld. Hierdoor hoeft er minder werk op hoogte te worden verricht. Een ander voorbeeld is het naar beneden laten zakken van lichtbakken of armaturen. Lampen, LED verlichting of TL buizen hoeven dan niet op hoogte te worden vervangen.

Wat als de bronaanpak niet mogelijk is?

Is de bronaanpak getoetst en is het niet mogelijk om de risico’s van werken op hoogte bij de bron aan te pakken? Dan is het in de arbeidshygiënische strategie toegestaan om één niveau te verlagen. In dit geval gaat u naar stap 2: het nemen van collectieve maatregelen.

Advies bij het toetsen van risico’s

Veilig werken op hoogte begint niet bij valbeveilingsmiddelen, maar bij het aanpakken van de bron. WorkSafe Nederland ondersteunt daarom bij het toetsen van risico’s op alle niveaus, te beginnen bij veiligheidsmaatregelen op en aan gebouwen. Met behulp van een gedegen Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en RI&E Plan van Aanpak krijgt u een duidelijk beeld van de risico’s en oplossingen. Neem contact op met onze veiligheidskundigen om de mogelijkheden te bespreken.

Tip: Op de hoogte blijven? Volg ons ook op LinkedIn

Inhoud

Vrijblijvend advies over jouw daksituatie?