Collectieve valbeveiliging

Zijn brongerichte oplossingen niet haalbaar om aanwezige valgevaren weg te nemen? Er mag dan een niveau lager in de arbeidshygiënische strategie worden gegaan: het nemen van collectieve maatregelen door middel van collectieve valbeveiliging.

Wat is collectieve valbeveiliging?

Collectieve valbeveiliging wordt toegepast om alle betrokken medewerkers te beschermen van valgevaar. Denk bijvoorbeeld aan borstwering aan de dakrand of een hekwerk langs een bordes. Maatregelen op collectief niveau worden in twee typen onderverdeeld:

  1. Permanente valbeveiliging: looppaden, markering, hekwerken en leuningen
  2. Mobiele valbeveiliging: bouw- en rolstijgers, vangnetten en tijdelijke hekwerken

Hoe kies ik tussen permanente en mobiele valbeveiliging?

De keuze voor permanente of mobiele voorzieningen is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden die u gaat verrichten. Denk hierbij aan de omvang van een klus, maar ook de duur van de werkzaamheden. Bij kleine klussen of korte inspecties op hoogte is het toegestaan om andere voorzieningen te treffen dan bij langdurige en grote projecten. Of u kiest voor permanente of mobiele collectieve valbeveiliging is daarnaast afhankelijk per situatie. De specialisten van WorkSafe Nederland kunnen u hier inzicht in geven.

Inzicht krijgen in uw risico’s

Als veiligheidskundig adviesbureau geeft WorkSafe Nederland u inzicht in de risico’s bij het werken op hoogte. Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) krijgt u een duidelijk beeld van de valgevaren bij uw object. In het RI&E Plan van Aanpak vindt u vervolgens praktische oplossingen die aansluiten op de arbeidshygiënische strategie. Doordat WorkSafe Nederland een onafhankelijk bureau is, ontvangt u altijd een niet-merkgebonden en betrouwbaar advies. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Tip: Op de hoogte blijven? Volg ons dan ook op LinkedIn

Inhoud

Vrijblijvend advies over jouw daksituatie?