Veilig zonnepanelen plaatsen: waar let je op?

De installatie van zonnepanelen neemt een enorme vlucht in Nederland. Zonnepanelen zijn dan ook steeds vaker te zien op daken van scholen, ziekenhuizen, bedrijfspanden en woningen. Een positieve, duurzame ontwikkeling die de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Gaat u zonnepanelen plaatsen of laat u deze installeren? Een goede keuze! Houd echter wel rekening met de gevaren bij het installeren van zonnepanelen. Voor de veiligheid op het dak is er namelijk vaak te weinig aandacht. Wat zijn de gevaren van zonnepanelen installeren? En hoe kunt u het dak veilig inrichten en tegelijkertijd verduurzamen?

Directe gevaren bij het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen installeren brengt risico’s met zich mee. Bij het monteren van zonnepanelen op het dak moet de veiligheid van de installateurs daarom gegarandeerd zijn. Vooral bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak ontstaat er gevaar door het grote oppervlak van het paneel. Besteedt u het werk uit? Als opdrachtgever moet u eveneens in de gaten houden dat het installeren van zonnepanelen veilig gebeurt. Doet u dit niet, dan kunt u bij een valongeluk aansprakelijk worden gesteld. Naast deze directe gevaren van het plaatsen van zonnepanelen, zijn er ook risico’s op de lange termijn: de mogelijke valongelukken bij toekomstige (onderhouds)werkzaamheden op een dak met zonnepanelen.

Gevaar van zonnepanelen op de lange termijn

Het installeren van zonnepanelen heeft invloed op de veiligheid bij werkzaamheden op het dak. Vaak wordt het dak volledig voorzien van zonnepanelen voor een optimale opbrengst. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de veiligheid van onderhoudsmedewerkers, installateurs en monteurs die nadien op het dak moeten werken. Ook wanneer u de zonnepanelen uitsluitend binnen de veilige zone plaatst, wordt de kans op valongelukken groter. Veiligheidssystemen kosten ruimte en dit heeft invloed op het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen. Denk dus bij het ontwerp al na over de beschikbare ruimte, uw onderhoudswerkzaamheden en de valgevaren.

Veilig zonnepanelen plaatsen op het dak

Gaat u zonnepanelen installeren of laat u deze plaatsen? Behoud dan altijd voldoende bewegingsvrijheid door niet het gehele dakvlak te bedekken met zonnepanelen. Zorg er tevens voor dat alle voorzieningen goed bereikbaar blijven. Dit is uiteindelijk (kosten)efficiënter en bovenal het veiligst. De aanpak is bovendien afhankelijk van de situatie. U kunt met de volgende omstandigheden te maken krijgen:

1. Er is nog geen valbeveiliging op het dak aanwezig
In deze situatie kunt u uw zonnepanelen en valbeveiliging goed op elkaar afstemmen. Ga daarom na hoeveel werkzaamheden u in de toekomst op uw dak verwacht. Reken niet enkel de installatie en het onderhoud van uw zonnepanelen mee, maar eveneens het werk aan hemelwaterafvoeren, bliksembeveiliging, airconditioning en ga zo door. Vaak leidt dit tot de conclusie dat permanente oplossingen veiliger zijn, uiteraard in combinatie met een zo efficiënt mogelijk legplan voor de zonnepanelen. Vanuit de arbeidshygiënische strategie geldt dat collectieve valbeveiliging altijd de voorkeur krijgt boven individuele valbeveiliging.

2. Er is al wel valbeveiliging op mijn dak aanwezig
Soms wordt er pas op een later stadium voor zonnepanelen gekozen. Het is dan belangrijk dat de valbeveiliging bruikbaar en veilig blijft. Een expert kan u adviseren. Zo kunt u vervolgens  kostenefficiënt en veilig zonnepanelen plaatsen op uw dak.

Wanneer u twijfelt over uw situatie, is het raadzaam om een onafhankelijke Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit te laten voeren. Door middel van een RI&E kijkt een expert naar het legplan van de zonnepanelen en beoordeelt hij de risicofactoren en de valgevaren op uw dak bij de verwachte werkzaamheden. Daarmee heeft u de handvatten voor het veilig installeren van zonnepanelen. Ook wanneer u te maken heeft met een nieuwbouwproject, raden we aan om een specialist in te schakelen. Hij adviseert u bij het ontwerp over de juiste valbeveiliging en het veilig installeren van zonnepanelen. 

Weet waar u aan toe bent

De installatie van zonnepanelen brengt gevaren met zich mee, maar met de juiste voorbereidingen kunt u veilig zonnepanelen plaatsen en onderhouden. Schakel altijd een expert in en bepaal samen de veiligste, meest efficiënte en duurzame oplossing. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en weet u waar u aan toe bent. WorkSafe Nederland denkt graag met u mee en adviseert u onafhankelijk van producten, fabrikanten en andere commerciële belangen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Tip: Altijd op de hoogte blijven? Volg ons ook op LinkedIn.

Inhoud

Vrijblijvend advies over jouw daksituatie?